Annelies Jonkhart (1945) is opgegroeid in het Gelderse Huissen. In de Betuwe, te midden van de boomgaarden vol peren en kersen. Al op heel jonge leeftijd is zij creatief met tekenen en schilderen, maar ook vertolkt zij de hoofdrol in een musical en doet ze aan ballet. Ze volgt een opleiding in de mode en besluit later zich te bekwamen in het vervaardigen van keramiek en de techniek van het aquarelleren. Tijdens een bezoek aan een Zaans Museum waar inspiratievolle olieverf stillevens hangen ontdekt Annelies dat ze haar creativiteit en drang tot perfectie nog beter tot uiting kan brengen met het schilderen in deze olieverftechniek. Als enkele jaren later haar allereerste solo-expositie heel succesvol verloopt en ook het Goltzius Museum (nu Het Limburgs Museum Venlo) een werk van haar aankoopt, kiest zij definitief voor een carrière als kunstenaar.
Sappig fruit
In 2024 viert ze inmiddels haar 40-jarig jubileum als kunstschilder. Als realist en fijnschilder verbeeldt zij in haar olieverf schilderijen, op een ondergrond van masonite (watervast hardboard), heel gedreven de dagelijkse dingen om haar heen. Het zijn vooral de schilderijen met zomervruchten die haar in heel Nederland en ook daarbuiten grote bekendheid hebben gegeven. Sappig fruit dat je zo van het schilderij af zou willen plukken om meteen op te eten.
De auteur van haar monografie ‘Geboren in Geborgenheid’, kunstrecensent Wim van der Beek, verwoordt het als volgt:
“een bijzonder spanningsveld ontstaat waar de frisheid van vers fruit en de helderheid van glas contrasteert met voorwerpen die in gehavende staat verkeren. Opmerkelijk is de werking van licht en donker in de achtergrond. Soms lijkt zelfs de suggestie van een bewolkte lucht te bestaan. De vibrerende kleurvelden doen eerder denken aan een ademende huid dan aan een strak kleurvlak dat de speelruimte van de voorwerpen afbakent.”
Doorleefde objecten
Naast het zomerfruit schildert Annelies ook oud houten of blikken speelgoed, in de loop van jaren verzameld op antiekbeurzen. En laat zij zich steeds vaker inspireren door haar talrijke buitenlandse reizen, waar ze o.m. in Cambodja, Mexico, Indonesië en Vietnam objecten tegenkomt die daarna meer en meer in haar werk te zien zijn. Zoals Pre-Colombiaans aardewerk, Balinese napjes en doorleefde Chinese poppen en mutsjes. Daarnaast ontwikkelt ze een voorliefde voor bijzondere archeologische voorwerpen als het breekbare glas uit de Romeinse tijd, objecten soms geïriseerd door aantasting in de zure grond. En porselein uit de Chinese Kangxi periode en later.
Realisme
In haar realistische schildertrant vindt Annelies het een uitdaging om alle voorwerpen of het fruit van een extra dimensie te voorzien. Voor haar moeten ze duidelijk uitstijgen boven de werkelijkheid, veel meer zijn dan het individuele geschilderde object op zich. Met fijn penseel maar vaak ook het paletmes wil zij in de geborgenheid van haar atelier de uitgebalanceerde compositie tot nieuw leven brengen. Door het inkaderen van de compositie, soms ook met verbindende elementen, alsmede de kleureffecten van de diverse olieverflagen vertelt dit werk voor haar wat zij als kunstenaar beoogt: met eenvoudige middelen emoties oproepen.